Kolhydrater
Socker, stärkelse och sötningsmedel
 
 Sötningsmedel, fruktos, majsstärkelse
-->
 

Sötningsmedel, fruktos, majsstärkelse

Kolhydrater och sötningsmedel

Sötningsmedel har sällan goda egenskaper, mer än att det sötar våra livsmedel och därmed håller sockersuget i gång. Exempel på sötningsmedel som är mindre bra är sorbitol som blir toxiskt i kroppen, aspartam som lagras i kroppen och som är framtagen med GMO (genetisk modifiering)samt sukralos som består av två kloratomer som har uttökats med en extra kloratom och därmed inte kan brytas ner i vår natur.

Nya sötningsmedel som kommit på marknaden är stevia från steviablad, men oavsett om det är hälsosamt eller inte, så håller sötman vårt söta sug vid liv och minskar möjligheten att lära sig av med de söta smaker som idag sätter käppar i  hjulen när vi väljer den kost vi äter.

Mitt tips är att helt vänja dig av med söta smaker och istället äta livsmedel som är osötade, naturliga och med kolhydrater från naturliga källor.

Kolhydrater: Fruktos

Fruktos finns i frukt och grönt, men också i honung. För att söta livsmedel, så används ofta flytande fruktsirap, dvs frukossirap och majssirap. Fruktos i flytande sockerkälla är oerhört sött och ger mycket energi, men mindre fibrer och mättnad jämfört med om du äter riktiga frukter, bär och grönsaker. Fruktos bryts ner i levern, vilket gör att det inte går lika snabbt ut i blodet som vanligt socker MEN nedbrytningen i levern blir toxisk, vilket gör att levercellerna förstörs med påföljden att lever får sämre kapacitet och återhämtning. Läs mer om fruktos och fruktsocker!

Kolhydrater: Majsstärkelse och majssirap

Majssirap är detsamma som majsstärkelse och de både är majs som har tagits fram genom genetiskt modiferad odling, dvs via GMO. Dessa sötningskällor påverkar kroppen på samma sätt som fruktos och dess kolhydrater lagras in som fett i levern, till skillnad från andra former av energi såsom glukos, som användas som kroppens energi. Läs mer om: majsstärkelse