Kolhydrater
Socker, stärkelse och sötningsmedel
 
 Sockerfri kost
-->
 

Sockerfri kost

Med sockerfri kost menas att kosten är helt fri från socker. Det som tyvärr kan finnas i våra livsmedel är sötningsmedel och tillsatser som gör att den söta smaken ersätts på onaturlig väg. Ett exempel är vårt alltmed växande problem med fruktos, majsstärkelse och majssirap som tillsätts maten.

Sockerfri mat bör vara helt fri från både sötningsmedel, socker, extra fruktsocker och onaturliga ämnen. Välj istället sötning med färska bär, torkad frukt , färskt rivet äpple eller riven morot.

Kolhydrater: Honung som sötning

Honung är ett alternativ för att söta maten på naturlig väg, men tänk på att ej hetta upp honungen över 34 grader, eftersom den då tappar sin näring. Över 34-36 grader börjar även enzymerna i grönsaker och frukt att påverkas, vilket gör låga temperaturer mer gynnsamma än de höga temperaturer som kan förstöra näringen och enzymerna.

Kolhydrat- och sockerfri kost vid diabetes

Sockerfri kost för diabetiker kan behöva tillagas helt utan sötning även från frukt och bär. Använd gärna stevia istället eller vänj dig av med de söta smakerna och basera kosten på andra råvaror som du mår bra av. Tänk på att regelbunden motion, god sömn och minskad stress, kan hjälpa din diabetes i positiv riktning. Uteslut både mjölksocker (mjölkprodukter) och gluten från vete, så kommer du sannolikt att uppleva en positiv förändring.

Kolhydrater: Märkning av sockerfria produkter

Sockerfri mat i butiken är oftast ersatt med ersättningsprodukter som sötningsmedel, majsstärkelse och/eller frukos. Om det står "helt utan socker", så kan det fortfarande finnas sötningsmedel och tillsatser. Om det istället står "helt naturligt", så kan det fortfarande finnas naturliga sötningskällor tillsatta. Benämningen "osötad" är den märkning som är närmast sanningen eftersom det står för att inget som ger sötning finns med i varan. Tänk på att benämningen "fri från sötningsmedel" kan innebära att det finns socker eller fruktsocker i varan. 

På en innehållsförteckning står alla ingredienser i storleksordning, vilket gör att många livsmedelsproducenter delar upp sockerkällorna i olika tillsatta källor, eftersom de då hamnar längre bak på ingredienslistan. Ett exempel är att du läser på innehållsförteckningen och tycker att sockret står långt bak på listan, men i själva verket är sockerhalten hög, eftersom varan också innehåller majsstärkelse, fruktossirap, druvsocker m.m.

Både raffinerat socker, potatismjöl och vetemjöl fungerar som utfyllnad i livsmedel och det söta ger både en konserverande effekt med längre hållbarhet, enklare bakning, mer smak och lägre behov av andra dyrare ingredienser. Följden av tex att många köttprodukter fylls med potatismjöl för att minska kostnaderna, och istället ersätts köttsmaken med natriumglutamat (E621) som i sin tur är kopplad till många ohälsa, överaktivitet och beroendeproblematik. På samma sätt så ökar man smakerna i våra pålägg och i merparten av våra halvfabrikat, främst med socker, druvsocker, fruktsocker, smakförstärkare och sötningsmedel, allt för att du ska handla mer och för att erhålla ökad hållbarhet.